Kunstneren og kunsten

Elena Engelsen er født i Norge i 1952. Hennes spesialitet er eksotiske dyr.

Elena Engelsen begynner gjerne sitt arbeid med skulpturen uten forutgående tegnestudier. I stedet modellerer hun sine utkast i leire. (Det kan gå mange år fra den første idé til hun begynner å hugge i sten.)

Det å arbeide i leire og stein kan ikke uten videre sammenlignes.
Når man modellerer i leire, arbeider man innenfra og utover, mens man som steinhogger arbeider den motsatte vei; Man begynner i steinens overflate og hugger seg inn mot dens midte. Hun følger ikke slavisk det modellerte utkastet, fordi steinen alltid vil yte en motstand som man ikke på forhånd kan forutse. For henne er alltid en viss grad av improvisasjon viktig.

Vanskelighets- graden av dette arbeid kan ikke overvurderes. Spesielt ikke når kunstnerens mål er å omskape den døde stein til en form som illuderer organisk liv .

Elena Engelsen hører ikke til blant de kunstnere som leverer utkastet fra seg til et steinhoggeri, for så derfra å få det ferdige produkt tilbakelevert for egenhendig polering.

Hun utfører alt arbeid selv, og er en av de få norske samtidskunstnere som med full rett kan betegne seg selv som billedhogger i ordets egentlige forstand.

Elena Engelsen er bosatt i Oslo. Hun bor i sitt hjem som hun hadde sammen med Per Ung, og arbeider med skulpturene i sitt atelier, som er knyttet til hjemmet. (Vi har laget en video, som kan ses på denne nettsiden.)

Fascinasjonen begynte i barneårene.
På hjemstedet kunne hun se hest, hund og katt, men det var familiens papegøye og skilpadde som opptok henne mest. Fritiden ble tilbragt med dyrene, og i bøkenes selskap kunne hun stifte bekjentskap med arter som ikke fantes i Norge.

Det var denne interesse fra barndommen som langt senere skulle lede til seriøse studier under et mangeårig opphold i Amsterdam, hvor en av Europas store dyreparker befinner seg. Der kunne hun arbeide etter levende modeller, noe hun fortsatt ofte gjør.

Sammendrag:
Elena Engelsen er datter av treskjæreren Henning Engelsen og ble utdannet ved SHKS 1969-71 og ved praksis i steinhoggeri i Amsterdam 1974-1979. Hun debuterte på Høstutstillingen i 1977, og med separatutstilling på Galleri Tanum i 1978. Hun var gift med kollegaen, Billedhogger Per Ung. Sammen med ektemannen har hun blant annet laget skulpturen Peer Gynt til hest på Løren. Blant Engelsens mest kjente verker er Tigeren ved Oslo Sentralstasjon og Bikkja i bakken, i Holmenkollbakken.

Vernissage og åpning

Torsdag 19. oktober klokken 17

Velkommen ved gallerieier Elisabet Stray Presentasjon av kunstneren, Billedhogger Elena Engelsen

Åpning av galleriets 12. Utstilling ved Reidar Fuglestad Administrerende direktør SKMU SØRLANDETS KUNSTMUSEUM / KUNSTSILO

Servering av drikke og spise

Pianist, Klaverpedagog Karina Bull-Gjertsen underholder

Dag(er)

:

Time(r)

:

Minutt(er)

:

Sekund(er)

 

Galleri

Klikk på bildet og/eller bla blant bildene