Ny utstilling i Galleri Aspect, Østre Strandgt. 3 med Trine FolmoeVelkommen til åpning 1. februar kl 14.

 

Kunstneren

Trine Folmoe viste tidlig talent som kunstmaler. Bare 14 år gammel innledet hun et samarbeid med Odd Nerdrum, først som modell og senere som elev. Hun ble uteksaminert ved Statens kunstakademi i 1989 og regnes i dag blant de ledende malerne innen figurativ klassisk kunst. Listen over utstillinger og portrettoppdrag er lang, se mer om henne på hennes hjemmeside .

 

Kunsten

«MALERIER over Allan Petterssons 24 Barfotasånger»

Den kjære svenske komponisten og fiolinisten Allan Pettersson ble født i Stockholm i 1911 og døde i 1980.  Pettersson blir regnet som en av de mest innflytelsesrike og viktigste komponistene i Sverige på 1900-tallet og han komponerte en rekke symfonier og sonater som fremdeles blitt spilt av store internasjonale orkestre og solister. Under andre verdenskrig lagde Pettersson en musikalsk syklus bestående av 24 sanger for piano og stemme, som fikk navnet Barfotasånger. I disse blir man kjent også med poeten Allan Pettersson. Langt på vei kan man si at Pettersons oppvekst i fattigdom og ofte i en tilstand av håpløshet og under sterke smerter fra en revmatisme som til slutt tærer ham opp, er bakteppet for de vakre, skjøre poetiske tekstene med sterke undertoner til de berømte melodiene.

Barfotasångene har betydd mye for Trine Folmoe gjennom årenes løp siden hun ble kjent med dem som tenåring.  – De har passet inn i mitt liv til forskjellige tider og under mange ulike omstendigheter, sier den kjente kunstneren som er født i 1964. 

Etter å ha grunnet over Petterssons poesi i Barfotasångene i flere ti-år, bestemte Folmoe seg sommeren 2018 for å male ett motiv til hver av sangene. Da hadde hun selv overlevd alvorlig sykdom, og under den vonde sykdomsperioden opplevde hun sangtekstene som gjennomgripende i eget liv på en enda sterkere og gjeldende måte enn da hun var frisk.

«Maleriene er utført i fri assosiasjon, indre bilder jeg ser når jeg hører og leser hans tekster til sangene. Tekstene hans om det virkelige liv, slik det var for ham i Skånegatan og i gården, og i underetasjen med sin familie… Fattig är mor, Stjärnan och gallret… De mer eksistensielle, drømmeaktige som Kivlynnte liten, Vintervisa, Mens flugorna surra… og den inderlig vakre Herren går på ängen, Blomma säj og Min längtan…

Alle disse stemningsfulle, merkelige og såre sanger, de er som fra hans sjels dagbok. Vi tar del i hans sinn på en helt spesiell og nesten avkledd måte. Blomman blir ikonisk, et symbol på at vi i vår skjørhet holder likevel ut. Vi bærer alle vår sten. Og at det er vakkert, som blomman: «Är det tröttsamt att buga för vinden,  Blomma sej, Blomma sej….»”

(Sitat fra Trine Folmoes bok Malerier over Allan Petterssons 24 Barfotasånger som lanseres på vernissagen 1. februar.)

 

Galleri

Klikk på bildet og/eller bla blant bildene

Vernissage og åpning

Torsdag, 1. februar kl 14.

Utstillingen vil bli åpnet av vår alles kjære Camilla Prytz.

Konsertpianist Karine Bull-Gjertsen og baryton Knut Iversen vil fremføre tre Barfota-sånger.

Dag(er)

:

Time(r)

:

Minutt(er)

:

Sekund(er)